Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Harkányi Gyógyfürdő képes leírás - Harkány.tlap.hu
részletek »

Harkányi Gyógyfürdő - Harkány.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: harkany.tlap.hu » Harkányi Gyógyfürdő
Keresés
Találatok száma - 6 db
A Holt-tenger helyett Harkány

A Holt-tenger helyett Harkány

A harkányi gyógyvíz is hatékony a pikkelysömör-terápiában, ezért új medence épül a Gyógyfürdő Kórházban. A statisztikák szerint hazánkban 200 ezer ember szenved a rendkívül nehezen gyógyítható psoriasis (pikkelysömör) nevű betegségben. A harkányi Gyógyfürdő Kórház most új medencét alakít ki, kizárólag e betegség kezelésére.

A reumások Mekkája

A reumások Mekkája

Harkány Baranya megye déli részén, a Dráva folyó völgyében fekszik. A hagyomány szerint a harkányi víz csodálatos hatására egy Pogány János nevű gyűdi jobbágy esete hívta fel a figyelmet 1823-ban, akit szaggató lábfájásától a harkányi mocsarak szabadították meg. A következő évben a Batthyány-család meg is kezdte a fürdő kiépítését, amely ma már több mint egy millió vendéget fogad évente. A Harkányi Gyógy-és Strandfürdő tehát közel 200 éves múltra tekinthet vissza. Harkányfürdőt kitűnő természeti adottságainak, a víz gyógyhatásának és pompás környezetének köszönhetően, hosszú ideje csak a 'Reumások Mekkája'-ként emlegetik.

Harkány Gyógy- és Strandfürdő

Harkány Gyógy- és Strandfürdő

A Harkányi Gyógy-és Strandfürdő közel 200 éves múltra tekinthet vissza. 1823 óta vannak írásos emlékeink a Harkányi gyógyvíz jótéteményeiről. Az alkáli hidrogénkarbonátos kénes gyógyvíz összetételét tekintve európában egyedülálló. Harkányfürdő a természet ajándéka, a gyógyító víz városa. 1824-ben a Batthyány-család kezdte meg a fürdő kiépítését, amely ma már közel egymillió vendéget fogad évente. Harkány a mozgásszervi-, emésztőrendszeri -, és bőrproblémákkal érkezőkön kívűl, a vizes szórakozás-kikapcsolódás híveit is várja, az év minden szakában.

Harkányi Gyógy- és Strandfürdő - Vendégváró

Harkányi Gyógy- és Strandfürdő - Vendégváró

Az alkáli hidrogén-karbonátos, kénes harkányi gyógyvíz jótékony hatását már közel kétszáz éve ismerik - a fürdőt 1824-ben a Batthyány család kezdte kiépíteni. A mozgásszervi, az emésztőrendszeri, a bőrproblémákra és a krónikus nőgyógyászati gyulladásokra is jótékony hatással van a fürdőkúra. A víz hatását kellemesen egészíti ki a fürdő közel 14 hektáros ősparkjának mikroklímája, és az, hogy nagyon magas itt a napsütéses órák száma.

Pezsgő- és masszírozó medence

Pezsgő- és masszírozó medence

Korszerű fürdő ma már aligha működhet szauna, szolárium, pezsgő- és masszírozó medence, valamint kozmetikai- és masszázsszalon nélkül, hiszen a frissítő és kozmetikai kúrák az általános közérzet javításán túl, a test fiatalságának és szépségének megőrzését is szolgálják. Természetesen mindez a harkányi strandfürdőben is megtalálható.

Thermal Tours

Thermal Tours

Harkány, a Villányi hegység lábánál, az északi szelektől védve, festői környezetben helyezkedik el. Krónikák szerint a fürdőt már a törökök is ismerték, de elűzésük után feledésbe merült a forrás. Később, 1823-ban gróf Batthány Antal uradalmának csatornázását határozta el. A harkányi mezőségen ebben az időben valóságos iszapmocsár gőzölgött. A munkások, akik naphosszat álltak a gőzölgő iszapban, felfigyeltek arra, hogy reumás fájdalmaikra jó hatással van a víz és az iszap. Hamarosan be is kerítették a telepet, és medencét, emeletes fürdőszállót építettek. A tulajdonos 1866-ban Zsigmondi Vilmossal artézi kutat fúratott, hogy megállapítsa a feltörő forrás helyét. A 37 méteres mélységben gazdag vízmedencét fedeztek fel, mely naponta 42 ezer hektoliter 62,2 &dm;C-os hőmérsékletű kénes vizet szolgáltatott. A vizet vegyelemezték, és ezután kezdődött meg a fürdő nagyobb arányú kiaknázása. Éveken át sok tízezren zarándokoltak el ide a gyógyulás reményében. Mivel azonban az egymást váltó tulajdonosok nem törődtek a fejlesztésekkel, fokozatosan csökkent a fürdő jelentősége. Az 1949-es államosításkor teljes mértékben a szakszervezeti gyógyüdülés szolgálatába állították. Ekkor történtek fejlesztések, bővítések. A növekvő látogatottság miatt egy harmadik kutat is fúrtak a meglévő kettő mellé, 1960-ban.

Tuti menü