Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Harkány Szomszédos Települései képes leírás - Harkány.tlap.hu
részletek »

Harkány Szomszédos Települései - Harkány.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: harkany.tlap.hu » Harkány Szomszédos Települései
Keresés
Találatok száma - 10 db
Bóly

Bóly

Bóly az egykori dél-baranyai sváb falvak egyik gyöngyszeme, a település 1997-ben kapta meg a városi rangot. Története, ahogy ezt a földből előkerült régészeti emlékek bizonyítják, a késői kőkorba (neolit) nyúlik vissza. Ez azt jelenti, hogy Kr.e. több mint 3000 évvel városunk területén már pattintotta és csiszolta szerszámait az ember. Bólyról 1093-ból, Szent László idejéből származik az első írásos emlék, mely Bolok néven, egyházi birtokként emlegeti a települést, bár a temetőben található Római Castrum korábbi idők emlékét idézi. A török hódoltság alatt szinte teljesen elnéptelenedett. 1703-ban Bóly a törökök kiverésében jelentős érdemeket szerzett Batthyány Ádám gróf tulajdonába került. A kialakuló uradalmi központot Mária Terézia uralkodása alatt német jobbágyok népesítették be, akiknek utódai ma is lakják e települést. A XIX. század végén a falu és az uradalom - házasságkötés révén - a Mountenovo hercegi család birtokába került és maradt 1945-ig. A Batthyányak-Mountenuovok idején alakult ki a település mai arculata, ligetes, széles utcáival, közterületeivel. Ekkor lett térségi központtá, vált híressé kézműipara. A II. világháború után a Németországba kitelepítettek helyére felvidéki és bihari magyarok érkeztek. A falu birtokosai fokozatosan fejlesztették ki az elhagyott, elhanyagolt földeken a gazdaságukat.

Drávapiski

Drávapiski

Talán az egyik legkisebb - mintegy 100 lakosú - ormánsági település Drávapiski. A Dráva árterében található, a legközelebbi város Siklós. Megközelíteni is a Siklóst Sellyével összekötő útról, egy bekötőúton lehetséges. Az apró zsáktelepülést a vasúthálózat nem érinti, autóbusz azonban közlekedik, bár nem túl sűrű járatszámmal. A falu területe nem nagy, viszont jelentős külterületekkel rendelkezik. Vezetékes ivóvíz valamennyi házban van, a kistérségi vízműtársulásnak köszönhetően, melynek fenntartásához az önkormányzat is hozzájárul. Szennyvízcsatorna hálózat, még nincs, a vezetékes gázt azonban bevezették a faluba. A szilárd kommunális hulladék kezelését egyéni vállalkozó segítségével oldják meg. A falu útjai portalanítottak. Drávapiski nem rendelkezik saját intézményrendszerrel. Az óvodások és általános iskolások a közeli Kémes településre járnak, a menetrend szerinti autóbuszjáratokkal, illetve egy pályázaton nyert kisbusszal. Ezt a járművet a falugondnok segítségével egyéb közcélokra, pl. az idősek ellátására is használják. Nemcsak az oktatás, hanem az egyéb - orvosi, állatorvosi, védőnői - ellátások érdekében is a környező falvakkal kötöttek szerződést.

Kovácshida

Kovácshida

Baranya déli, az Ormánság keleti részén helyezkedik el a település, Pécstől mintegy 30 kilométernyire. Helyzetét, lehetőségeit alapvetően meghatározta a Drávától, illetve a horvát határhoz, a jelentős idegenforgalommal bíró Siklóshoz és Harkányhoz való közelsége. Legegyszerűbben közúton közelíthető meg, Harkány, valamint Vajszló és Sellye felől. Az autóbuszjáratok ritkák. Vasútállomása része a Siklós-Harkány-Sellye-Vajszló vasútvonalnak, mely a századforduló után épült. A vonatközlekedés jelenleg szünetel. Mivel e vidék a Dráva ártere, s a falu a folyó kiöntéses, mocsaras területére épült, ezért elsősorban hőigényes növények termesztésére alkalmas a terület. Az éghajlatra az igen meleg nyár, enyhe tél és csapadékos ősz jellemző.

Mohács

Mohács

Mohács komoly történelmi múlttal rendelkezik, több mint 900 éves város. A Duna partján, csodálatos természeti környezetben elterülő település folyamatosan fejlődött az évszázadok során. Az 1526-os mohácsi csata a világtörténelem része, és városunk neve elsősorban erről közismert. Mohácsnak azonban jelene és biztató jövője is van. Ezrek látogatják kulturális eseményeinket és a világon egyedülálló farsangi karneválunkat, a busójárást. Hazánk csatlakozása az Európai Unióhoz további igen komoly fejlődési, fejlesztési lehetőségeket rejt magában a kiváló földrajzi adottságokkal rendelkező Mohács számára. Ebben a kiadványban szeretnénk röviden ízelítőt adni a város nevezetesebb látnivalóiról, népszokásairól, népi mesterségeinek mai képviselőiről, fesztiváljairól, gasztrónomiai érdekességeiről, testvérvárosairól, szórakozási, sportolási és szálláslehetőségeiről.

Nagyharsány

Nagyharsány

A Nagyharsányi Szoborpark dél-Baranyában a Szársomlyó hegy keleti oldalán egy művelés alól kivont kőbányában található. Alapításakor a boráról méltán híres Villány közigazgatási területéhez tartozott, ezért a Villányi Szoborpark elnevezés is használatos.

Orfű

Orfű

Hegyek és tavak, népi hagyományok és gasztronómia, napozás és édes semmittevés, fürdőzés és vízi sportok, gyalogos és kerékpáros túrák, barlangászat és lovaglás, horgászat és vadászat, hagyományőrző rendezvények és zenei fesztiválok, Orfű ezeregy lehetőséget kínál, hogy színessé varázsolja az életét!

Pécs

Pécs

Ha igazán kíváncsiak Pécsre, azt csak személyesen, hangulatos utcáit járva, ízes ételeit és kiváló borait fogyasztva ismerhetik meg, miközben a város 2000 éves múltja, történelme, kultúrája tárul a szemük elé, amely egyedülálló a világon.

Siklós

Siklós

Ha a Tenkes hegy tetejéről a Dráva felé letekintünk, az ország legnapsütöttebb vidékét látjuk, aminek büszkén ül nyakára a teret uraló Siklósi Vár, lába alatt a nyüzsgő kisvárossal. Az első - máig ható- kulturális hatást, a Római légiók saruja hozta a vidékre. Ez pedig a szőlő és borkultúra meghonosodása volt. Emlékeik a mozaik padlós villa és a sok-sok faragott kő, oszlopfő, szarkofág, amelyek egy része nyilvánosan is látható. A természet kincseivel gazdagon megáldott vidéket kaptak örökül a honfoglaló Kán nem béli Soklyósiak, akiknek nevéhez fűződik a vár első írásos említése a XIII. századból. Az imádság gyakran hangzott fel itt. A régiek csodatévő patakpartján álló táltosok helyéről regéltek, ahol 1008-ban a pécsváradi pálosok a szűzanya szobrára leltek. A későbbiek pedig, a csodatévő Mária jelenéseiről, aki szegény napszámosoktól kérte felégetett lakának újjáépítését, mígnem a XVIII. század rácdúlásait követő nyugalmasabb időkben el nem nyerte mai barokk formáját a máriagyűdi kegytemplom, hazánk egyik legismertebb búcsújáró helye.

Szentlőrinc

Szentlőrinc

Árpád-kori eredetű település (első okleveles említése: 1235. S. Laurency de Wkur) az Okor folyó mellett alapított templomos (keresztes) lovagok rendházáról kapta a nevét. A templomos rend 1312-évi feloszlatása után az ispotályosok (johanniták) kezére került, akik hiteleshelyi tevékenységet is folytattak itt. 1332. óta önálló 'plébániás hely'. A mohácsi csatát követő hadfelvonulások, seregjárások során többször is felgyújtották. 1550-ben és 1579-ben Szent Lőrinc város, a Pécs központú török közigazgatásban (Pécsi Vilajet) a szentlőrinci nahie (járási) központja. A XVII. század folyamán magyar földesura a Zrínyi család, míg török hűbérura Adon alajbég volt. Szentlőrinc a XVIII. század első évtizedétől - centrális fekvésének köszönhetően - uradalmi központ. A század közepén Esterházy Miklós herceg birtokkomplexumának egyik székhelyévé lett. Szentlőrinc 1773-tól kapott járási székhelyi rangot , 1862-től (1950-ig) pedig körjegyzőség működött itt. Ebben az időszakban épültek ki a nagyközség közigazgatási, joghatósági, egészségügyi, kereskedelmi és közoktatási intézményei.

Hirdetés
Villány

Villány

Tisztelettel köszöntöm Önt Villány Városának polgármestereként Magyarország legdélibb borvidékének, Villány városának honlapján. Villány a testes, tüzes vörösborok hazája. A csodás természet, az éghajlat, az itt élő emberek szorgalma, szaktudása, vendégszeretete valamint a borral szembeni magas minőségi elvárások tették nemzetközileg és országosan is méltán híressé a Villányi vörösbort. Mértéktartó fogyasztása jótékony hatással van egészségünkre. Tegye meg, hogy helyben tapasztalja meg mindezt! Ehhez kínálunk Önnek és kedves Családjának az igényeknek megfelelő szintű szállást, ízletes ételeket, a borút állomásaival együtt színvonalas programokat és barátságos és vendégszerető embereket.

Tuti menü